Субота, 15 квітня 2017 00:00

Зі святом!

Автор


Невпинно, нестримно, впевнено і красиво крокує землею весна. Природа, складовою частиною якої є і ми, люди, прокидається від зимового спокою. Після перших весняних дощів земля готова зустріти господарів і прийняти насіння для нового врожаю. А вже тих насіннєвих пропозицій - де тільки немає: і в супермаркетах, і на базарі, і в шухлядках домашніх від мами, бабусі, куми чи сусідки. Ось і ми до вас зі своїми ідеями для вашого городу. 
Зауважимо, що сучасних книжок на цю тему, особливо українською мовою, замало. Тому справжньою підмогою при вивченні цього питання нам стали періодичні видання, що вже котрий рік користуються популярністю у наших читачів: журнал «Дім, сад, город», газета «Своїми руками». Крім того, відповідні тематичні матеріали публікуються в журналі «Жінка», газетах «Порадниця», «Зоря Полтавщини». 
Виставка, що облаштована зараз у читальній залі, має чотири розділи. Перший з них - «Знайомі незнайомці» - розповість вам про секрети вирощування кольорової картоплі, помідорів для людей з алергією, різнокольорових баклажанів. Вслухайтеся лишень у назви: «Король США», «Царевич», «Золотий тілець», «Золотогривий лев», «Абрикосова фаворитка» і врешті – решт «Каліфорнія Ван – дер – Голд». Виявляється, це сорти перців – гігантів.
«Аристократами в саду і на городі» почувають себе екзотична лагенарія, відома нам як огірок – велетень чи індійський ( в’єтнамський ) кабачок, смачний фундук (ліщина), надзвичайно корисна, за свідченням спеціалістів, бамія ( їстівний гібіскус). А ще сакура, яку вирощують заради розкішних квітів, що навесні покривають дерева у неймовірній кількості. У рік Японії неможливо не згадати, що саме сакура є національним символом цієї країни, її цвітінню присвячують вірші і картини, її цвітіння є національним святом японців – ханамі. За нашою інформацією, є сорти сакури, адаптовані до нашого клімату. У запропонованих вам матеріалах є адреса господині, яка пропонує придбати саджанці не тільки цієї розкішної краси, а й інших екзотів для вашого саду і городу.
Є на нашій виставці і розділ, який адресований, скоріше за все, чоловікам – «Маленькі ідеї для великого врожаю». Як вдосконалити лопату, облаштувати «будинок для рослин», теплицю, розбити грядки за методом Міттлайдера - дізнавайтеся саме з цих матеріалів.
І, звичайно, квіти. Без них не можна уявити жодного українського двору, миргородського також. Пропонуємо вам спробувати прикрасити вашу садибу гліцинією та клематисом. Перша з названих рослин за рахунок розмаїття кольорів, розміру та форми суцвіть, що нагадують виноградні грона, може бути використана для декорування стін, арок, огорож. Що стосується клематису, то, за свідченням спеціалістів, він є королем витких рослин, і про його красу, як і про кохання , можна говорити без кінця і краю.
Хай наші поради стануть вам у нагоді, весняна робота принесе задоволення, осінь – щедрі врожаї. 
Бажаємо, щоб ваша праця в творчість перейшла
І музику палку, що ніжно серце тисне.
В житті у вашому хай буде два крила: 
Троянди й виноград, красиве і корисне.

11 квітня 1945 року в’язні концтабору Бухенвальд почали інтернаціональне повстання проти гітлерівців. У цей же день на допомогу повстанцям прийшли американські війська. Тому саме ця дата стала пам’ятною і кожного року відзначається як Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів. Загалом під час Другої світової війни у більше ніж 20-ти таборах фашисти замучили тортурами понад 12-ть мільйонів людей із 30-ти країн світу. Щорічно в цей день Україна разом з усім світом вклоняється людям, які пройшли крізь жахіття фашистських катівень. Біографії цих людей - це справжні уроки мужності для молодого покоління. 
Відділом обслуговування Миргородської міської бібліотеки ім. Д. Гурамішвілі підготовлений перегляд літератури «Пам’яті закатованих в нацистських таборах». Книги, що запропоновані нашим відвідувачам, розповідають про долю людей, яким вдалося вижити після пекла концтаборів, про радянські фільтраційні табори, про вражаючу цифру кількості жертв, яка досі приблизна, про те, що після ліквідації концтаборів вони перетворюються в музеї, меморіальні комплекси, центри дослідження... 
Сторінки минулого не треба забувати ніколи, тому завітайте до нашої бібліотеки і ознайомтесь з літературою, що підготували для Вас працівники відділу обслуговування.

 

Український художній переклад: від давнини до сучасності
30 березня у приміщенні Миргородської міської бібліотеки для дорослих ім. Д. Гурамішвілі відбулося чергове засідання літературно-мистецького клубу "Lege artis". На нього були запрошені вчителі зарубіжної та української літератури, яких цікавить історія українського художнього перекладу. Ірина Анатоліївна Карач змістовно й емоційно розповіла про багатовікову українську перекладацьку традицію, представила відомі постаті письменників, які займалися перекладом творів світової літератури.Ще у 19-ому столітті І.Франко стверджував значення перекладної літератури в націєтворчих вимірах: "Переклад чужеземної поезії, поезії різних віків і народів рідною мовою збагачує душу цілої нації, присвоюючи їй такі форми і вирази чуття, яких вона не мала досі, будуючи золотий міст розуміння між нами і далекими людьми, давніми поколіннями". Саме на цьому акцентувала увагу й Ірина Анатоліївна.Присутні на заході педагоги СШ №5, ЗОШ №7, НВК "Гелікон" та працівники відділу освіти й методичного кабінету також мали змогу познайомитися з сучасною перекладачкою, журналісткою, керівником львівської філії видавництва "Фоліо" Оленою Концевич, яка розповіла про особливості перекладацької роботи, про своє захоплення сербською літературою, відповіла на запитання вчителів про складності перекладу поетичних текстів та представила свої книжки.Ми щиро вдячні за теплу й цікаву зустріч та надану можливість спілкування із представником сучасної української перекладацької школи Оленою Концевич.
І.В. Шевченко, методист методичного кабінету відділу освіти
 

З метою активізації двостороннього співробітництва, зміцнення зв’язків між Україною та Японією, а також на виконання домовленостей, досягнутих за результатами офіційного візиту Президента України до Японії, 2017 рік оголошено Роком Японії в Україні.

Рік Японії в Миргородській міській публічній бібліотеці ім. Д.Гурамішвілі відкрився...

Ми запрошуємо громаду міста, читачів бібліотеки на перегляд книжкової виставки- вітражу "ЯПОНІЯ: НЕВ'ЯНУЧА КВІТКА САКУРИ"

Якщо мене хто–небудь запитає:
«Яка вона – Японії душа?»
Скажу, що схожа
На квітучих вишень в ранкових горах.
Ніжний аромат!
(Моторі Норінага)

Понеділок, 27 березня 2017 00:00

ВСЕ, ЩО ДУША ДОВІРИЛА СЛОВАМ

Автор

Субота, 18 березня 2017 00:00

Світлиця 8

Автор
Субота, 18 березня 2017 00:00

Світлиця7

Автор
Субота, 18 березня 2017 00:00

Смачного… із книжкою!

Автор


Наша розмова йтиме про книжку, написану… Ні , зачекайте…. Власне про книжку трохи згодом….
Візьміть продукти. Причому не делікатеси заморські, а звичайнісіньку нашу капусту– сиру й трошки квашеної, морквинку, пшоно. Звичайно, сіль, перець, олію, а ще – пательню, тертушку, керамічну, глиняну каструльку, щоб приготувати страву під назвою – «Засипана капуста» ( не думайте, що це перша страва на зразок нашого капусняку). Це одна з улюблених страв Івана Франка, що народилася на Дрогобиччині, на його малій батьківщині й розповсюджена саме там, де поет прожив майже все своє життя – між Дрогобичем, Чернівцями і Львовом. 
Крім того відомо, що, перебуваючи у Львові, Франко, ЯК І БІЛЬШІСТЬ ПРЕДСТАВНИКІВ ТВОРЧОЇ ЕЛІТИ міста, майже жив у кав'ярнях та ресторанах, що чимось були подібні до міні – бібліотек: тут завжди можна було знайти свіжу пресу, почути свіжі мистецькі новини. Вони, як магніт, притягували до себе тих, хто прагнув інтелектуальної поживи. По – друге, згадують, що Франко надавав перевагу доброму чаєві, ніж каві, і до їжі був не вельми вибагливий, полюбляючи прості селянські страви на кшалт засипаної капусти або легкого овочевого супу.
До речі, невістка Івана Франка Ольга Федорівна Франко з родини Білевич ( не плутати з дружиною Франка Ольгою Федорівною з родини Хоружинська) неабияк зналася на мистецтві кулінаАрії, або кулінарІї ( обидва наголоси правильні). Вона, Ольга менша, як її називали у сім’ї, і донині разом з двома іншими львів’янками Осипою Заклинською та Дарією Цвек є еталонами гастрономічних уподобань багатьох українців. Кожна з них мала складну і водночас цікаву долю, прожила довге життя – 78 років ( Заклінська О.), 91 (Франко О.), 95 років.(Цвек Д.). Кожна з них залишила по собі кулінарні книжки – бестселери, що неодноразово перевидавалися. 
А зібралися ці майстрині, до речі, разом з Іваном Франком, у книзі «Львівська кухня», що видана у 2016 році харківським видавництвом «Фоліо». Лише на перший погляд книга присвячена кухні - одному з найважливіших аспектів львівської історії. Насправді вона набагато цікавіша, захоплююча і змістовніша. ЇЇ автор – доцент історичного Львівського національного університету ім. Франка, кандидат історичних наук, гід, знавець Львова Ігор Лильо. За допомогою головного редактора журналу «Егоїст», керівника гастрономічних проектів Клубу галицької кухні Всеволода Поліщука, що написав встп до книжки, він поєднав історії з життя відомих людей давнього Львова, що залишили слід в історії Львова, з характерними саме для їхнього характеру рецептами страв. Таких історій – рецептів – 37. Найбільше виробів з тіста та других страв, по 11. Не варто лякатися назв, наприклад, кандибал – всього - навсього цитриновий напій, а андрути – вафельний торт. За складом продуктів страви цілком доступні, а своєрідність смаку забезпечується спеціями та деякими секретами у приготуванні. Наприклад, у випадку з засипаною капустою рекомендують перед подачею на стіл страву побризкати лимонним соком. Невипадково рецепти ці передавалися у львівських родинах з покоління в покоління, і сучасні господині охоче їх готують.
А знаєте, напевне, було б непогано, якби подібну книгу змогли видати й у нашій місцині. Історія нашого краю багата подіями і цікавими людьми, страви не менш смачні, колоритні і, впевнена, можуть задовольнити смаки найвибагливішого гурмана. А зібрати й описати це все могли б учні нашого училища – майбутні кухарі. 
Тож до роботи! Вивчаймо історію і кулінарію! Читаємо! Готуємо! І будьмо здорові!!

Сторінка 3 із 11